Cichociemni to ¿o³nierze Polskich Si³ Zbrojnych zrzucani na spadochronach do okupowanej Polski podczas II wojny ¶wiatowej w celu walki z hitlerowskim okupantem oraz organizowania i szkolenia polskiego ruchu oporu w kraju.
Na kurs cichociemnych wytypowano 2213 kandydatów spo¶ród samych ochotników. Z pozytywnym wynikiem ukoñczy³o go 605, do skoku skierowano 579 osób, a skoczy³o do kraju 316. Pocz±tkowo odlatywali z bazy pod Londynem, a od 1944 z Brindisi. Cichociemni zasilali struktury Armii Krajowej. Imiê "Cichociemnych" nosi polska jednostka specjalna Wojskowa Formacja Specjalna GROM im. Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej.
Pierwszy skok do Polski mia³ miejsce w nocy z 15 na 16 lutego 1941 w Dêbowcu. Operacja lotnicza nosi³a kryptonim "Adolphus". Ostatni zrzut mia³ miejsce 28 grudnia 1944. Przeprowadzono tak¿e 2 operacje "Most", podczas których dochodzi³o do l±dowania samolotów w okupowanej Polsce.
Z 316 cichociemnych zginê³o 112 (9 podczas lotu lub skoku, 84 zginê³o w walce lub zosta³o zamordowanych przez gestapo, 10 za¿y³o truciznê po aresztowaniu, na 9 wykonano po wojnie karê ¶mierci na podstawie wyroków s±dów Polski Ludowej w okresie stalinizmu). Spo¶ród 91 cichociemnych, którzy brali udzia³ w powstaniu warszawskim, 18 zginê³o w walce
Szycha
Ja mam pytanie czemu tu jest napisane ¿e Cichociemni to nasz patron ? prosze poprawic ;]
Szycha
Pewnie dla tego druhu podzastepowy ze Cichociemnych traktujemy jako patrona zastêpu i choæ nie formalnie to jednak nazwa zastêpu nas do tego jakoby zobowi±zuje.
Mój Ma³y B³ad
£ukasz Taki M±dry To Pisz Tagi :S
a ja Wam jeszcze powiem ze zalozycielka Muzeum AK /chyba/ mieszczacego sie przy ul. Podmurnej byla jedyna Cichociemna i skoczyla do kraju samolotem z Anglii czy jakos tak..
a byla to /jesli dobrze pamietam/ El¿bieta Zawadzka /?/ nie wiem czy nazwisko dobrze napisalam ale Kobieta ma ponad 90 lat i bdb sie trzyma
Szycha
Przypuszczalnie naszym ''patronem zastêpu" jest Jan Piwnik Z tego co mi wiadomo
No ale przyznaje mogê siê myliæ ;]
Szycha
Wiemy o Tym Olu ^^
plus dla Ciebie £ukasz .. ale chodzi o to ¿e Cichociemni s± jakby naszym patronem ze wzglêdu na nazwê ^^